Vann 1902 – fick segermedalj 1960

Vid Skara Atlet & Idrottssällskaps (Senare Skara IF) klubbtävling i augusti 1902 så kallad fotlöpning ¾ mil mellan Brokebro och Björkelund vann plåtslagaren Karl Grönlund (farfar till Malte Grönlund och Marka Nystedt) på 21 minuter. Mannen som arrangerade tävlingen hade hög status och han lade inte bort titlarna med de tävlande. Han glömde dock att dela ut seger medaljen till Grönlund. Han fick den först 58 år senare – vid SI:s 60-årsjubileum.Landslagsman i friidrott - ordförande i IF Elfsborg

Den unge idrottsledaren Arthur ”Arta” Andersson blev landslagsman i friidrott. Hans karriär började 1905 då han bildade idrottsföreningen WASA IF tillsammans med andra småpojkar som växte upp kring Skolgatan i Skara. Arta blev med tiden en framgångsrik idrotts- och industriledare i Borås. Som ordförande i Elfsborgs IF var han med och startade bygget av idrottsplatsen Ryavallen. Hans lillebror ”Skrot-Emil” blev en duktig fotbollsspelare och handelsman i Skara. Flera Wasaiter var med och kvalade till Allsvenskan för SI 1927. Artas svåger Bankdirektör Helge Borgs dotter Birgitta Arvedsson var med och startade Skaras och länets först fotbollslag för damer.Svenska eliten på 10.000 meter sprang fel - vann ändå!

I samband med invigningen av ”Trekantstadion” år 1910 anordnades en stor tävling på 10.000 meter terränglöpning, till vilken svenska eliten var inbjuden. Tyvärr hade banläggaren skyltat dåligt och hela den svenska eliten sprang fel – på en kortare bana. Efter livliga överläggningar beslöt tävlingsledningen att dela ut priser till båda grupperna. Den ena gruppen bestod av dem som sprungit fort och fel och den andra av dem som sprungit rätt bana.Skaradjäkne vann OS-guld – fick egen staty i Örebro!

Skaragymnasisten och gymnasten Axel Janse vann OS-guld i truppgymnastik vid Olympiaden i Stockholm 1912. Han var född i Örebro som har hedrat honom med en staty i hemstaden.Cyklisten – den ”femte Fåglumbrodern” – bor i Skara

Skarabon Jan-Åke Ek var en mycket framgångsrik cyklist på 1960-talet. Skara hade då ingen egen cykelklubb och Jan-Åke startade sin karriär i Tidaholms cykelamatörer, där han blev lagkamrat med de legendariska ”Fåglumbröderna”. Han kallas ibland för den femte Fåglumbrodern Bland alla segrar kan noteras tre SM-guld. Hamn deltog även i två världsmästerskap och var med i den svenska OS-truppen i Mexiko 1968.